– član ocjenjivačkog suda –

Antonio
Fruscella

ANTONIO FRUSCELLA je rođen u mjestu Campobasso (Italija) gdje je i uspješno diplomirao klasičnu gitaru 1999. godine.

Usavršavao se na ‘Conservatoire National de Règion’ Aubervilliers-La Courneuve u Parizu u klasi Alberta Poncea gdje je diplomirao gitaru i komornu glazbu 2002. s najvišim ocjenama.

Na istom je konzervatoriju upisao i dvogodišnji postdiplomski specijalistički studij 2001./2003. Pohađao je i nekoliko majstorskih tečajeva koje su vodili poznati učitelji: D. Russell, L. Zea, G. Listes, A. Valente, O. Ghiglia. Osvojio je mnogobrojne nagrade na natjecanjima u Italiji (Barletta, Mottola, Recanati, Caramanico, Ortona, Pesacara, Savona) kao i na međunarodnim natjecanjima (treće mjesto na pariškom natjecanju za dvije gitare; četvrto mjesto na natjecanju za dvije gitare u Montélimaru; drugo mjesto na natjecanju J. Rodrigo konzervatorija ‘Ecole Normale de Musique de Paris A. Cortot’). Pohađao je specijalistički tečaj na Akademiji Villecroze (Francuska) kao i međunarodni majstorski tečaj u Mendrisiu (Švicarska) u klasi Alberta Poncea. Godine 2001. osvojio je nagradu ‘Subinates’ za najboljeg studenta na 13. Međunarodnoj školi u Mendrisiu (Švicarska). Dobitnik je stipendije konzervatorija ‘Ecole Normale de Musique de Paris A. Cortot’ 2002. godine. Stekao je i diplomu za vrhunsku glazbenu izvedbu 2003. godine.

Za kuću ‘Alfa Musica’ snimio je još neobjavljenu Sonatu Antonia Ruiza Pipa. Zajedno s pijanisticom Raniom Debs osnovao je ‘Debs Fruscella Duo’ 2001. Objavili su 2 CD-a: ‘Momenti Samai’ i ‘Opus Mixtum’, a sudjeluju i na mnogobrojnim festivalima i koncertima diljem Europe, Bliskog istoka i Meksika.

Nastupao je solo ili u ansamblu na mnogim festivalima i koncertima u Italiji, Francuskoj, Belgiji, Španjolskoj, Rusiji, Libanonu, Švicarskoj, Makedoniji, Hrvatskoj, Austriji, Meksiku, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Poljskoj i Tajvanu.

Projekti koji bolje naglašavaju njegovo eklektično podrijetlo uključuju Duo CHORG sa Simonom Fruscella na gitari i orguljama te duo na flauti i gitari s flautistom Jacquesom Simonyem.

Podučava na mnogobrojnim školama i majstorskim tečajevima gitare u Italiji i inozemstvu: na Konzervatoriju za glazbu u Ceseni (Italija), Konzervatoriju A. Segovia u Linaresu (Španjolska), Konzervatoriju za glazbu u Morelii (Meksiko), ‘Classical Guitar Retreat’ u Cumbriji (Škotska), ‘Guitar Stage’ u Seckau (Austrija).
Njegove koncerte su snimile i emitirale makedonska i kosovska radio televizija MRT 1 i RTK 1.

Podučava gitaru na Konzervatoriju za glazbu i ples ‘Les deux Muses’, Konzervatoriju u Vaux Pénilu te na E.I. u Vert Saint Denisu u pariškom departmanu (Francuska).