– član ocjenjivačkog suda –

Saša
Dejanović

Rođen je 1965. u Banja Luci. Od djetinjstva se posvećuje klasičnoj gitari i počinje svoju naobrazbu u nižoj muzičkoj u rodnom gradu. 1974. nastavlja školovanje u srednjoj glazbenoj školi u Sarajevu te u Zagrebu kod prof. Istvana Römera. Upisuje studij gitare na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Darka Petrinjaka.

Osvojivši više značajnih nagrada prije dobi od devetnaest godina, 1986. postaje stipendist Fonda za mlade glazbenike Koncertne direkcije Zagreb, koji je utemeljen na inicijativu Ive Pogorelića, te se usavršava na “Academia Internazionale Superiore di Musica” u Italiji kod prof. Angela Gilardina. Studij završava u Engleskoj na “Royal College of Music” u Londonu.

Sudjelovao je na raznim festivalima i seminarima klasične gitare u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Madjarskoj i Njemačkoj, radeći sa profesorima D. Russelom, H. Käppelom, N. Smithom, R. Ausselom i W. Lendlom.

Nastupao je u značajnim koncertnim dvoranama, poput Philharmonie (Köln), Kursaal (Wiesbaden), Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf), Philharmonie (Karlsruhe), Bachsaal (Aschaffenburg), Vatroslav Lisinski, Hrvatski glazbeni zavod i Mimara (Zagreb),

Jean Renoir (Pariz), Kitara (Sapporo), Real Coliseo (El Escorial), Teatro Monumental, Ateneo i C.C. de la Villa (Madrid), Caja Madrid (Aranjuez i Barcelona), Auditorio de Ferias (Valladolid), Auditorio “Alfredo Kraus” (Las Palmas de Gran Canaria), Teatro Colon y Teatro Nacional “Cervantes” (Buenos Aires) te u drugim dvoranama u Austriji, Češkoj, Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Norveškoj, Portugalu, Argentini, Uruguayu i Čileu dobivajući pohvalne kritike, naročito u španjolskom, njemačkom, francuskom, norveškom, japanskom i hrvatskom tisku. Kritičar u ilustriranom španjolskom glazbenom časopisu “Ritmo”, nakon koncerta u C.C. de la Villa, svoj tekst naslovljava “Excelente intérprete”, a poslije koncerta u Parizu u radio-emisiji klasične glazbe “Musique Courtoisie”, kritičari ga nazivaju iznimnim gitaristom, nasljednikom Segovie i Yepesa.

Snimio je nekoliko CD–ova te veliki broj televizijskih i radio programa u Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj i Hrvatskoj. U Kölnu je izašao i njegov najnoviji CD s transkripcijama za gitaru kompletnih djela za lutnju J. S. Bacha. Djeluje kao samostalni umjetnik, a trenutačno živi i radi u Vrsaru gdje već 15. godinu vodi gitarski festival “More i gitare”.